Pianoatelier

Igor Bettens - B&W Pianoatelier

Image

Het verhaal achter Igor Bettens en B&W PianoAtelier

Igor Bettens (1965) studeerde aan het Lemmens Institute in Leuven van 1980 tot 1988.
Klarinet, piano, kamermuziek, harmonie, contrapunt, muziekgeschiedenis, notenleer, pedagogie, koor- en harmoniedirectie maakten deel uit van zijn opleiding. Daarna trok hij naar het Amsterdams conservatorium. Bij Piet Honing (toenmalig solist bij het concertgebouworkest) werd het diploma uitvoerend musicus voorbereid. Een ontmoeting met Eric Hoeprich heeft hieraan vroegtijdig een einde gemaakt. Het ging richting Den Haag en Antwerpen waar de moderne klarinet definitief plaats moest ruimen voor Chalumeau's en klassieke klarinetten.

Naast Eric Hoeprich waren Hans Rudolf Stalder en Paul Dombrecht mede toonaangevend in zijn vorming als klarinettist. Vanaf 1992 startte er stilaan een carrière als orkestmusicus. Het ging via Le Concert Spirituel naar Ensemble Contrapunctus, Das Neue Orchester Köln, La Grande Ecurie, La Petite Bande, La Chapelle Royale, Il Fondamento etc.

Ook in 1992 startte hij zijn eerste, eigen kamermuziekproject: 'De Chalumeau, een vergeten timbre uit de barok'. Dit project resulteerde in een internationale concerttourné met radio-opnames voor Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Vlaanderen. Een CD-opname, met enkel chalumeaumuziek van Christoph Graupner, werd de kroon op het werk.

Bij het ensemble Octophoros musiceert hij regelmatig samen met Paul Dombrecht en Hans Stalder. Het blazersensemble Ricercar (blazers-solisten van La Chapelle Royale) o.l.v. Marcel Ponseele deed ook regelmatig beroep op zijn kunnen.

Igor maakte ook als jurylid deel uit van de jury voor de discipline 'Historisch klarinet' in het 'Conservatoire Supérieure de Paris'.

Als pedagoog startte hij samen met zijn echtgenote, Els Wijnen, de eerste privé-muziekschool in Vlaanderen. 'Studio Opus 4' is inmiddels een gevestigde waarde en telt momenteel een 400-tal cursisten die vakkundig worden bijgestaan door beroepsmuzikanten.

Naast al dat muzikaal "geweld" verdiept hij zich meer en mee in het restaureren van piano's. De eerste stap werd gezet in 1998 ... Tot op vandaag heeft Igor reeds een 150-tal piano's volledig uitgekleed en vervolgens in ere hersteld volgens de regels van de (Duitse) kunst.

Op de website, onder 'Restauraties', vindt u uitgebreide fotoreportages terug van de reeds uitgevoerde en nog lopende restauratiewerken.

Anno 2016 is B&W PianoAtelier uitgegroeid tot een internationaal gerenomeerd restauratiebedrijf. Masterclasses in oa. New York en Phoenix Arizona zijn daar de getuigen van. Ook onze eigen radiozender Klara doet regelmatig beroep op zijn expertise en kennis van romantische piano's.

Igor restaureerde oa. een Bösendorfer van 1850, een Bechstein concertbleugel van 1904, mechaniek van de Grotrian-Steinweg concertvleugel uit de Academiezaal te Sint-Truiden en de Pleyel-vleugels waarop Peter Benoit en Gabriël Fauré ooit speelden ...

Contacteer Igor Bettens voor meer informatie of een afspraak op het nummer +32 477 30 29 54

Information

Ons adres
Korte Brilstraat 5
Antwerpen
Belgium
 
Mobiel: +32 (0)472 76 75 65
 

Photos

No Images